ACO Roostergoten
               


 
Product
 

Project
Ootmarsum heeft zijn oude stadsbeek terug. Met de aanleg ervan wilde Ootmarsum de oude beeklopen weer zichtbaar maken in het straatbeeld. Net zoals vroeger moet het (regen)water, komend vanaf de Kuiperberg via de 'beek' naar de stad toe stromen. Toegegeven, het gaat hier om een moderne versie van de oude stadsbeek, vertaald naar een hedendaags ontwerp waarbij functionaliteit gecombineerd wordt met esthetiek. In de nieuwe situatie loopt het water, afkomstig vanuit de bron in het villapark en de vijver in de Engelse tuin, deels door een gestrate molgoot van circa 70 cm breed en deels middels lijnafwatering vanaf de kruising Parkstraat/Westwal naar het terrein van de Commanderie.

Uitdaging
Om het water dat door de nieuwe stadsbeek stroomt zichtbaar te maken, werd gekozen voor een ondiepe molgoot. Daar waar de beek om technische reden niet uitgevoerd kon worden als molgoot is gekozen voor EXOdrain lijngoten. Extra uitdaging vormde het feit dat de goot in een weg, waar auto’s en vrachtwagens overheen rijden, moest worden toegepast. Vanwege de flinke verkeersbelasting (D400) zou de goot, voor de stevigheid rondom, in een zware betonfundatie moeten worden geplaatst. Het zichtbare oppervlak van zo’n betonstrook is al snel 10 cm breed en daardoor zichtbaar aan het oppervlak van de bestrating. Dat zou echt geen gezicht zijn. Daarom is een goot ontwikkeld die ondiep is, maar niet in de betonfundatie hoeft te worden geplaatst. Voordeel hiervan is dat de klinkers direct tegen de goot kunnen worden gestraat.”

Esthetisch
Het eindresultaat is een gootprofiel uit CorTenstaal dat inwendig volledig is gevuld met beton en wapening. Deze ondiepe maar oersterke goot hoeft aan de zijkanten niet te worden ondersteund met beton. Hierdoor is een esthetisch verantwoord eindresultaat ontstaan. Het rooster van de goot is voorzien van een golvend patroon, waarmee het stromende water in de goot wordt nagebootst. Lange gootlengten en vooraf gefabriceerde hoekstukken garanderen een strak en stabiel resultaat. Dit was met standaard betongoten nooit gelukt

      Product : Stadsbeek 2.0 Ootmarsum
      Materiaal/frame : CorTen/GY
      Plaats : Ootmarsum
      Projectnaam : Stadsbeek
      Opdrachtgever : Gemeente Dinkelland
      Ontwerp : Eelerwoude ingenieursbureau BV Steggink Infra Projectmanagement en advies
      Uitvoerder : Aannemersbedrijf Gerwers BV Tilligte
     
   
     

Toepassingsgebieden
Daar waar maatwerk design gewenst is;
winkelgebieden;
parken;
pleinen;
rondom gebouwen;
     download de images