ACO Sleufgoten
               


 
Product
 

Project
Benthemplein in Rotterdam een uniek waterplein met custom made afwateringsgoten van ACO

Door het veranderende klimaat regent het vaker en harder en wordt het tijd om met een andere blik naar al dat water te kijken. Zeker op plaatsen in de stad waar de afwatering vooral via de riolering moet plaatsvinden. De gemeente Rotterdam en ontwerpbureau De Urbanisten vonden elkaar in een unieke aanpak. Het Benthemplein in Rotterdam werd omgebouwd tot waterplein met een buffercapaciteit van 1700 Kuub. Op die manier wordt het riool ontlast en als gevolg daarvan verdere wateroverlast in straten en kelders voorkomen. Aannemersbedrijf Wallaard zorgde voor de uitvoering en ACO leverde zowel de LED-line- als de RVS ‘riviergoten’ voor deze unieke manier van afwatering.

Regenwater wordt een feestje Florian Boer van ontwerpbureau De Urbanisten: “We wilden het regenwater in de stad een prominente plek geven in plaats van de overlast die het eerst veroorzaakte. Een plek die gecontroleerd onder water kan lopen. We wilden laten zien dat je met regenwater meer kunt doen dan het direct afvoeren naar het riool. Water zorgt niet alleen voor overlast, maar brengt ook leven in de stad!”

Buffercapaciteit van 1700 kuub Op het Benthemplein, zoals dat nu is heringericht, wordt het regenwater afkomstig van bestrating en de daken van de omliggende gebouwen opgevangen in speciale bassins. Het water loopt door grote glimmende ‘riviergoten’ over het plein naar twee ondiepe bassins. ACO, specialist in afwateringstechniek leverde hiervoor de sleufgoten van het type ACO Fineline met zeer zuinige koud-witte LED-verlichting. Naast de sleufgoten met LED-verlichting leverde ACO ook de RVS riviergoten met een lengte van maximaal 4 meter en 300 of 1000 mm breed. Er liggen drie strengen over het Benthemplein verdeeld. Het is de bedoeling dat het water hier zichtbaar door stroomt. De RVS goten zijn voor de stevigheid met beton ondervuld.

Meer dan een leverancier Johan Bronkhorst was namens aannemersbedrijf Wallaard betrokken bij de bouw van het Benthemplein. Een uitdagend project, vond Bronkhorst. “Juist omdat alle facetten erin zaten: riole¬ring, bestrating, asfalt en staalwerk. ACO ontpopte zich tot meer dan een leverancier. Ze waren bijvoorbeeld ook bij de levering aanwezig om aanwijzingen te geven over hoe de verschillende elementen in elkaar te passen waren.

Florian Boer: “Het waterplein Rotterdam is gerealiseerd door een team van supergemotiveerde bouwers met betrokkenheid van alle partijen. Niet alleen in het eindresultaat, maar ook in de weg ernaar toe maakt het tot een uniek project!”

      Product : RVS beton gevulde speel watergoten
      Materiaal/frame : RVS
      Plaats : Rotterdam
      Projectnaam : Benthemplein
      Opdrachtgever : Rotterdam
      Ontwerp : De Urbanisten
      Uitvoerder : Wallaard Noordeloos
     
   
     

Toepassingsgebieden
Pleinen / parken.
     download de images